Bloc-6: La biografia de centre mitjançant el seu portafoli d'activitats
Punt de partida.
Tot el que s’ha exposat en les activitats anteriors suposa un repte que resulta imprescindible al tractar-se d’una nova proposta, que suposa analitzar i indagar en les possibilitats del nou enfocament educatiu.
Per a finalitzar esta primera fase formativa sobre competències bàsiques, serà necessari generar una biografia del treball dels centres a través del portfolio d’activitats i la memòria d’actes. Convé disposar de la història ordenada de les activitats i del conjunt de presa de decisions adoptades per a disposar d’un itinerari ordenat sobre el qual tornar en els moments que es considere i fer visible el procés d’aprenentatge i la progressiva millora dels productes elaborats.
Objectius
a) Identificar les competències que defineixen el perfil d'una persona educada i definir-les de forma semàntica i relacional.
b) Comprendre les característiques pròpies de les competències com a tipus d'aprenentatge així com les seues similituds, diferències i relacions amb altres formes de definir els aprenentatges.
c) Dissenyar una estructura integrada de tasques, activitats i exercicis que permeta l'aprenentatge de les competències, millorant les possibilitats de tot l'alumnat per a participar activament en pràctiques socials.
d) Realitzar una concreció curricular de la tasca programada relacionant els elements curriculars, de l'àrea/cicle/nivell) que la desenvolupen amb les competències recolzant-se les concrecions curriculars de les diferents àrees/etapes facilitades en la formació.
e) Conèixer i valorar les possibilitats i limitacions dels diferents models d'ensenyament per a determinar quins d'ells i en què combinació són més adequats per a l'aprenentatge de les competències.
f) Definir, a partir dels criteris d'avaluació, els indicadors més adequats per a l'avaluació de les competències des de cadascuna de les àrees curriculars, i utilitzar aqueixos indicadors per a identificar els diferents instruments d'avaluació que serien adequats per a avaluar el nivell d'assoliment aconseguit per l'alumnat.
g) Reflexionar sobre les conseqüències directes i indirectes de les pròpies pràctiques sobre la millora de la qualitat de les experiències que el centre ofereix, amb la col·laboració de la Comunitat Educativa, per al desenvolupament personal i social de l'alumnat del centre i la pròpia aula, així com sobre i la millora dels resultats d'aprenentatge de tots i totes.
Productes que cal presentar
- Producte 6.1. Portfolio d'ACTIVITATS, del Nivell Inicial de la formació. Valoració global
- Producte 6.2. Memòria d'ACTES, del Nivell Inicial de la formació, inclou actes BL 6.
Recursos i materials
Exemple de l'elaboradció d'avaluació d'una UDI
IES Ballester Gonzalvo (Valencia):
Portafolio_ballesterIES Serpis: Portfolio_serpies
ieS