BLOC 5. AVALUACIÓ DELS APRENENTATGES I DE LA PRÒPIA UDI
Punt de partida.
Com avaluar els aprenentatges de l'alumnat i el disseny de la pròpia tasca integrada? L'avaluació de la matèria o àrea i del nivell competencial. Criteris de qualificació.
El nou enfocament de treball per competències presentat ha d’assegurar una fase final de valoració de les tasques realitzades per a concloure l’itinerari de desenrotllament curricular esbossat. S’ha partit del currículum real, de la tipologia d’accions per a categoritzar exercici, activitat i tasca, lligats a continguts, objectius, criteris-indicadors d’avaluació i competències; s’ha dissenyat un mapa per a aclarir les noves relacions curriculars, i es disposa d’un document pont per a dissenyar tasques integrades. A més, s’han vist les claus per a planificar el desenrotllament didàctic de cada tasca i s’han organitzat els recursos didàctics i establit els tipus de pensament associats a les activitats i als models d’ensenyança més adequats per a crear els ambients d’aprenentatge que garantiran que l’alumnat aprenga els continguts i processos seleccionats per a la tasca.
Objectius
a) Reflexionar sobre les pràctiques pròpies, de manera que puguen comprendre la relació entre les accions que es realitzaran o s’han realitzat i les conseqüències directes i indirectes d’açò; especialment, la relació entre les actuals pràctiques educatives i els successius dissenys curriculars.
b) Conéixer i valorar els instruments d’avaluació que s’utilitzen habitualment en la pràctica docent, per a determinar si eixos instruments, i, per tant, els indicadors implicats sorgits dels criteris d’avaluació de la norma curricular, s’ajusten a allò assenyalat en la programació didàctica corresponent, i conéixer en quina mesura contribuïxen a valorar el grau d’adquisició de les competències bàsiques per part de l’alumnat.
c) Definir els indicadors més adequats per a les distintes competències prenent com a referència els criteris d’avaluació de cada una de les àrees curriculars, i utilitzar eixos indicadors per a la creació de diversos instruments d’avaluació, especialment de rúbriques, que permetran avaluar els aprenentatges adquirits en la realització d’una determinada execució o producte.
Productes que cal presentar
- Producte 5.1. Assignació de pesos als indicadors dels perfils d'àrea seguint els acords dels equips docents. OPCIONAL
- Producte 5.2. Anàlisi d'un instrument d'avaluació habitual en les pràctiques de l'aula. Conclusions dels equips docents de cicle o departament i del centre.UDI. Educació plàstica
- 5.3.a) Disseny d'avaluació de la UDI elaborada: Activitats, procediments i instruments d'avaluació. Criteris de qualificació.
- 5.3.b) Exemple de rúbrica d'avaluació partint dels indicadors de la tasques.
- Actes de les sessions de treball.
Recursos i materials
Materials de consulta
Presentació d'avaluació educativa
Presentació d'instruments d'avaluació
Guia d'elabiració de rúbriques. "Javier Cortés de les Heras."
Plantilles per elaborar els productes
Recurs-5.1. document per realitzar l'analisi d'un intrument d'avaluació habitual.
Recurs-5.2.document per a realitzar el disseny d'avaluació de la UDI elaborada.
Recurs 5.3. document per a realitzar una rúbrica d'avaluació dels aprenentatges de la UDI.
Exemple de l'elaboradció d'avaluació d'una UDI
PRIMÀRIA. UDI Educació plàstica: UDI
SECUNDÀRIA. UDI La prehistòria: udi_tasca / disseny_curricular / avaluació